Žardinjere

U poslednje vreme, zbog sve urbanijeg načina života i sužavanja prostora namenjenog zelenim površinama ŽARDINJERE postaju sve interesantnije ljubiteljima cveća i zelenila. Gajenje biljaka u žardinjerama je izuzetan način uređenja okoline.
Mnoge biljke se vrlo dobro prilagođavaju tim uslovima rasta. To se ne odnosi ne samo na sezonsko cveće nego i na velike žbunove i stabla koji u velikim zardinjerama mogu da žive godinama. 

Naše žardinjere nailaze na široku primenu kada je potrebno uređenje dvorišta ili nekog poslovnog prostora, terasa kafića I restorana…. Masivniji tipovi zardinjera imaju odličnu primenu kao barijere protiv parkiranja automobile.

Vrlo je važan pravilan izbor same žardinjere. Osim izbora oblika, važno je odabrati odgovarajaću veličinu,ona bi trebala biti bar dva puta veća od busena biljke i mora imati dovoljno velike otvore na dnu, radi nesmetanog oticanja suvišne vode.

Preporuka za sadnju :

  • Na dno (1/3 visine) postavlja se lomljeni kamen, šljunak, lomljeni crep ili cigla i sl.
  • Zatim se dodaje zemlja (najbolje 1/3 baštenske zemlje, 1/3 humusa i 1/3 peska). 
  • Postavi se sloj zemlje na koji se stavi busen i posuda dopuni zemljom 3-5 cm od vrha.
  • Na kraju oko biljke, po celoj površini žardinjere postavi se 1-2 cm treseta i obilno zalije.
  • Posle sleganja poželjno bi bilo celu površinu žardinjere prekriti slojem malča (mlevene kore) u visini od 1-2 cm.


U ponudi se nalaze i žardinjere za oblikovanje kosina i suvu gradnju potpornih zidova.

P1170144.jpgP1170146.jpgP1170147.jpgP1170153.jpgP1170155.jpgP1170160.jpgP1170186.jpgP1170212.jpgP1170214.jpgP1170216.jpgP1170217.jpgP1170218.jpgP1170219.jpgP1170225.jpgP1170228.jpgP1170296.jpgP1170309.jpgP1170310.jpg